EEN WINTERS VERBLIJF

Lees hier onze tips

Dat de Ardennen in het voorjaar, de zomer en de herfst een waar paradijs zijn voor iedereen die van natuur- en buitensport houdt, is bekend. Dat deze zelfde Ardennen óók in de winter een paradijs zijn, leggen we je graag uit. We zetten vijf redenen op een rijtje om in de koudste maanden van het jaar naar de Ardennen te gaan.


Langlaufen, skiën én sleeën

Wintersport in de Ardennen is nog een authentieke belevenis in plaats van een industrie. Waar maak je het nog mee dat een oud mannetje zijn garage opent op een koude winterdag en daar een heuse langlaufverhuur tevoorschijn tovert? Niks van tevoren boeken maar gewoon met een briefje van tien de langlauflatten de hele dag gebruiken. De loipes staan vaak aangegeven met bordjes (vaak niet gespoord).

Place to be voor langlaufen: Hoge Venen

De Hogen Venen (een half uurtje rijden vanaf La Calmie) zijn het meest populaire en meest sneeuw zekere skigebied in België. Je vindt hier Baraque Michel, Mont Rigi en Signal de Botrange (hoogste punt van Belgie op 694 meter). Deze drie gebieden liggen elk een kilometer uit elkaar en zijn eenvoudig met elkaar te verbinden. Alle hebben parkeergelegenheid, horeca en materiaalverhuur. Ideaal voor een dag uit! Overdag actief, daarna lekker nagloeien in de brasserie.

Sneeuwpret voor kinderen

Het kleine skigebied van Ovifat is ideaal met kinderen én als je wil genieten van een mooi uitzicht over de vallei van de Warche, de Bayehon en de G’hanstern. Materiaalverhuur is ook hier mogelijk. Dit is overigens het enige skigebied met sneeuwkanonnen. Op een hoogte van 530 tot 600 meter liggen een groene, een blauwe en een rode piste (voorzien van sleepliften). Daarnaast is er een 150 meter lange slee-piste!

Sleetje rijden, skiën en langlaufen kan overigens ook prima bij ´huisberg´ Val de Wanne (op nog geen 5 kilometer van La Calmie). Sleetjes zijn te huur en de gezellige horeca is geopend. Vanuit La Calmie kun je ook prachtig (winters) wandelen naar Val de Wanne.

Baraque de Fraiture

Tenslotte wijzen we je graag op een andere populair wintersportgebied in de regio Vielsalm (20 minuten rijden vanaf La Calmie): Baraque de Fraiture (gelegen op 651 meter). Dit gebied kun je een beetje vergelijken met Winterberg. Je vindt hier drie goed onderhouden skipistes en vier langlaufpistes.

Een overzicht van de mooiste langlaufroutes van België vind je hier. Bijna alle gebieden hebben een live webcam om de condities te bekijken. En anders kun je de weersvoorspellingen checken via de website van Bergfex. Algemene tip voor wintersport in Belgie: breng contant geld mee (bankkaarten worden niet overal geaccepteerd).

Bierbrouwerijen en gezellige horeca

Iets minder actief, maar zeker ook ontspannend: genieten van de Ardense streekproducten en bijpassend bier! De Ardennen zijn onlosmakelijk verbonden met eten en drinken. Denk alleen al aan de vele bierbrouwerijen die je in deze regio vindt en de beroemde streekproducten, zoals kaas en vlees. Onze favoriete bierbrouwerijen zijn Brasserie Bellevaux, Belgium Peak Bear en La Tharee.  

Eerst genoemde ambachtelijke familiebrouwerij is gesitueerd in een oude boerderij. De oude stal, waarvan de balken nog intact zijn, met zijn natuurstenen is omgetoverd tot gezellig proeflokaal. Genietend van een speciaal biertje, met bijpassende hapjes, bij de gietijzeren kachel lijkt het of de tijd hier stil heeft gestaan.

Bij Peak Brewery proef je bier op het hoogste punt van België, op steenworpafstand van Baraque Michel en Signal de Botrange. Goed te combineren met een actieve dag op de Hoge Venen, dus! Peak Brewery biedt, net als Brasserie Bellevaux, diverse wandelroutes aan met start en finish bij de brouwerij. Maak een winterse wandeling, bijvoorbeeld naar de Waterval van Bayehon en sluit af met lekker eten en drinken op deze prachtige plek. Beide brasseries beschikken over een winkel en geven rondleidingen voor een kijkje achter de schermen. Op 3 kilometer afstand van Peak vind je ook Brasserie Mont Rigi. Ook hier kun je heerlijk eten en drinken én liggen de pistes voor deur.

De micro brouwerij van collega Trailrunners van La Tharée kan op reservering worden bezocht. De smakelijke producten (bier, likeur, kaas en worst) kunnen worden geproefd en activiteiten in de natuur (brouwen, begeleide wandelingen, eigen routes) kunnen vanuit daar worden ondernomen. De routes kun je alvast op hun website bekijken.  In Vielsalm gelegen, op ongeveer 30 minuten van La Calmie.

Winter wandelen 

Het moge duidelijk zijn: de Ardennen zijn dé uitvalsbasis voor het maken van prachtige wandelingen. Grote aaneengesloten natuurgebieden, rijkheid aan flora en fauna en een veelheid aan rivieren en stroompjes. Onze favoriet is wandelen bij de Ninglinspo. Sneeuwschoenwandelen kan bij uitstek op de Hoge Venen. Wij adviseren je graag over mooie paden en avontuurlijke tochten. Op de routepagina van www.la-calmie.be vind je inspiratie voor de mooiste hikes.

Decembermaand: kerstmarkten

Liefhebbers van kerstmarkten, opgelet! In de weken voorafgaand aan kerst zijn er talloze grote en kleinere kerstmarkten in de dorpen en steden van de Ardennen. Ambachtslieden verkopen hun producten en lekker eten en drinken vind je op elke straathoek. De beroemdste en grootste kerstmarkt vind je in Luik. Meer dan 200 verlichte chalets zorgen voor een geweldige sfeer. Elk jaar bezoeken meer dan 1,5 miljoen mensen de Kerstmarkt, maar gelukkig is de kerstmarkt goed verspreid zodat je weinig van de drukte merkt. Overal kan je genieten van warme wijn en ambachtelijke spijzen. Er is ook een schaats- en rodelbaan! Dichterbij La Calmie is er een gezellige en leuke kerstmarkt in Stavelot. In de charmante Abdij van Stavelot verkopen ambachtslieden hun handelswaar. Lekkernijen, bloemstukken, kunst, sieraden, winterbenodigdheden: van alles vind je op deze overdekte kerstmarkt. Zeker het bezoeken waard.

Durbuy en Monschau

Durbuy is tijdens de decembermaand schitterend versierd met lampjes en feestelijke decoratie. Op de kerstmarkt is het een gezellig samen komen van inwoners en talloze toeristen. Op de houten kerstkraampjes vind je van alles. Ook hier een schaatsbaan voor meer winterpret. Ook Monschau is tijdens de wintermaanden in kerststemming: het idyllische centrum is versierd en de geur van wafels en glühwein hangt in de gezellige straatjes. Op gezette tijden zijn er live muzikanten. Jaarlijks ontvangt deze kerstmarkt duizenden gasten. Sowieso is dit Middeleeuwse dorp een bezoek waard.

Winter in La Calmie

Bovengenoemde plekken en activiteiten zijn op rijafstand van La Calmie. Zowel binnen als buiten maken we het in het donkere seizoen extra gezellig met veel lichtjes, vuur en een eigen gemaakte kerstboom. We koken vaker uitgebreid in de goed uitgeruste keuken, lezen boeken in de bieb, spelen spelletjes aan de ronde tafel en genieten, ook in de winter, van het buitenleven rondom de vuurplaats in de tuin. Ook gaan we er nog steeds lekker veel op uit, zeker op de dagen dat er weer een flink pak sneeuw is gevallen. We nodigen je uit om het winterseizoen in de Ardennen zelf te komen ervaren!